Photo gallery

ÉTS Students’ House

Project details

Location

Montreal, QC, Canada

Year of Construction

2014

Customer

Les Structures Gialay Inc.

Owner

École de technologie supérieure (ÉTS)

Architects

Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes

Engineers

SDK

General Contractor

Décarel

Description

Canam’s services were selected for the steel structure supply for the ÉTS Students’ House. This project aims to obtain a Silver LEED CS Certification.

This five-story building, built in compliance with sustainable development principles, includes stores, Student Services, study spaces, classrooms and laboratories. A green space promoting exchanges between students and the locals, an outdoor skating rink during the cold winter weather and a pedestrian tunnel complete the package.

Also unusual, its architecture, inspired of an ice cube, is a tribute to the old “Ice House” building that was once built on this site with the purpose of storing ice blocks taken from the St. Lawrence River.

For this project, Canam supplied joists, joist girders and steel deck. Area: 130,000 ft2 (12,077 m2).

École de technologie supérieure (ÉTS)

The Montreal, Quebec, ÉTS is a university specializing in engineering teaching and applied research as well as technology transfer offering programs from 1st to 3rd cycle.

Awards and distinctions

2017: Excellence in Architecture Award, Public Award 2017
2017: Institutional Building, 10th Design Grand Prize
2016: The American Architecture Prize (AAP)
2015: CISC Steel Design Awards of Excellence in Steel Construction

Related projects